Winnica PAŁAC MIERZĘCIN

Lubuskie wina są nieodzowną wizytówką naszego regionu. Jeśli połączymy wina, kuchnię i przepiękną lokalizację to mamy efekt „Mierzęcina”. Kto nie był w tym urokliwym miejscu na, koniecznie musi zaplanować tu wiosenną wycieczkę. Do Mierzęcina jedzie się, aby to miejsce poznać albo już się człowiek w tym miejscu zakochał. Neogotycki Pałac Mierzęcin znajduje się w sąsiedztwie Drawieńskiego Parku Narodowego i Puszczy Noteckiej. Obiekt wraz z folwarkiem otoczony jest 15 ha parkiem angielskim oraz ogrodem japońskim, łąkami, lasami, jeziorami i oczywiście winnicą.
Winnica jest sercem majątku. To tu, na prawie 9 hektarach uprawia się 19 szczepów winorośli, co plasuje ją w czołówce polskich winnic, jeśli chodzi o wielkość uprawy. Pierwszych nasadzeń dokonano w 2004 roku. Obecnie ponad 35 tysięcy krzewów winorośli rośnie na rozległym, łagodnym zboczu o orientacji południowej i południowo-zachodniej, jak i terenie płaskim, na wysokości około 60 m n.p.m.
Główne odmiany winorośli białych to: kerling, riesling, solaris i seyval blanc, a czerwonych to rondo, regent i zweigelt. Są też niewielkie ilości hybryd takich jak: sibera, bianca, hibernal, muskat odeski, biona, i merzling. Wytwarzane tu wina, dzięki pasji i doświadczeniu zaangażowanych w ten proces ekspertów, zdobywają liczne nagrody i zjednują sobie najbardziej wymagających klientów. Duży wpływ na jakość trunku ma nowocześnie wyposażona przetwórnia oraz warunki, w których przechowywane są wina w Piwnicy Win.