Winnica Gostchorze

Pomostem łączącym Polskę i Szampanię jest osoba Guillaume Duboisa, jednego z pierwszych producentów wina musującego w Polsce. Ten pochodzący z Szampanii winiarz od 2015 roku w swojej winnicy Gostchorze pod Krosnem Odrzańskim tworzy wino musujące Gost Art. Jak na dzieło rdzennego Szampańczyka przystało, produkowane jest metodą tradycyjną. Jest to wino wielokrotnie nagradzane medalami w konkursach winiarskich, znane i cenione, a przede wszystkim lepsze z edycji na edycję. Poza flagowym winem Gost Art winnica Gostchorze wypuściła także wersję Gost Art Riesling, która od razu zyskała uznanie smakoszy wina, co przypieczętował złoty medal na konkursie w Jaśle.
Winnica znajduje się w okolicach Krosna Odrzańskiego, na wzgórzach łagodnie schodzących ku Odrze.
Na około 13 ha uprawiane są cztery odmiany winorośli: riesling, pinot blanc, pinot gris i pinot noir. Ponad połowa nasadzeń to riesling. Prowadzenie winorośli jest jak w Szampanii – nisko. Taki system wybrał Guillaume Dubois, wzorując się na zdjęciach, jakie widział w książkach historycznych dotyczących regionu. Winnica Gostchorze produkuje tylko wina musujące metodą tradycyjną. Pierwsza oficjalna produkcja to rocznik 2015. Obecnie produkowane jest wino cuve z trzech odmian, tj. pinot blanc, riesling, pinot gris, riesling (100%) oraz pierwszy pinot noir rocznik 2020. Cięcie i zbiory wykonywane są ręcznie.
Zdjęcia pochodzą z oficjalnego profilu Winnicy Gostchorze na Facebooku
https://www.facebook.com/profile.php?id=61554626985412