Lubuskie Forum Innowacji Rolniczych 27-28.03.2025 r.

Lubuskie Forum Innowacji Rolniczych zgromadziło szerokie grono uczestników. Obecni byli doradcy rolniczy z LODR, rolnicy, przedsiębiorcy oraz przedstawiciele świata nauki. Głównym celem spotkania była wymiana wiedzy, prezentacja innowacyjnych projektów oraz wspieranie współpracy między różnymi sektorami branży rolniczej.
Możliwości i innowacje
Forum rozpoczęła Jolanta Starzewska, dyrektor LODR Kalsk, która podkreśliła znaczenie innowacji w rozwoju rolnictwa oraz rolę doradztwa w ich wdrażaniu. Przybliżyła też uczestnikom wydarzenia związane z obchodami 60-lecia Lubuskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Kalsku.
Moderator wydarzenia, Karolina Kolańska – Broker Innowacji LODR, omówiła znaczenie innowacyjności oraz rolę Grup Operacyjnych EPI w modernizacji rolnictwa. Zaprezentowała też dotychczasowe działania, w których biorą udział lubuscy rolnicy oraz podkreśliła rolę doradców rolnych i przedstawicieli nauki w tworzeniu partnerstw sprzyjającym rozwojowi sektora rolnego.
Profesor dr hab. Piotr Szulc, z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, podkreślił jak ważny jest rozwój polskiego rolnictwa oraz współpraca różnych sektorów branż rolniczych w osiąganiu sukcesów. Wykład dotyczący uprawy imbiru w Polsce jako innowacji technologicznej w ramach Działania M16 „Współpraca”, pokazał jak wiele jest jeszcze możliwości oraz jak nauka wpływa na rozwój rolnictwa zachęcając jednocześnie do otwartości na udział w projektach B+R.
Panel
Ważnym wydarzeniem był również panel dyskusyjny, w którym wzięli udział przedstawiciele nauki, doradztwa i rolnictwa, prof. dr hab. Piotr Szulc UPP, prof. dr hab. Joanna Kobus-Cisowska UPP, Greta Boguszewska-Drapa (główny specjalista LODR) oraz Magdalena Świderska (Grupa Operacyjna „Skarbiec Lubuskich Smaków”).
Rozmowa ukierunkowana była na rozwój rolnictwa poprzez udział w projektach badawczych, wsparcie ze strony Ośrodka Doradztwa Rolniczego i doradców rolnych oraz nauki. Poruszone kwestie pozwoliły zobaczyć realizację projektów w sposób całościowy, od trudu przygotowania dokumentacji projektowej, poprzez wnioski płatnicze, do sukcesu ze zrealizowanego działania. Dyskusja dotyczyła m.in. tworzenia Grup Operacyjnych, wyzwań stojących przed rolnikami oraz innowacji, które mogą zostać wdrożone w najbliższych latach. Panel zakończyła sesja pytań i odpowiedzi.
Na zakończenie odbyła się sesja networkingowa z indywidualnymi konsultacjami, gdzie uczestnicy mogli omówić swoje nowe projekty i uzyskać wsparcie w zakresie tworzenia Grup Operacyjnych EPI.
Dobre praktyki i wiedza
W drugim dniu Forum pokazano prezentację dotyczącą innowacji w rolnictwie na przykładzie projektów badawczo-rozwojowych (B+R), którą przedstawił Wojciech Styburski z Agro Integracja Sp. z o.o. Doświadczenie w realizowanych projektach jako rolnik, a zarazem lider, przyczyniło się do sukcesu realizowanych projektów oraz osiągnięcia zakładanych celów. Uczestnicy poznali zakres prac projektowych od strony praktycznej, efekty realizacji projektów oraz ich realny wpływ na dalszy rozwój rolnictwa.
Z dużym zainteresowaniem spotkała się prelekcja przedstawicieli Wydziału Oceny Projektów EPI w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) z Warszawy. Panowie Szymon Sieniarski, p.o. Naczelnika oraz pan Grzegorz Nowak, główny specjalista, przedstawili m.in. planowane nabory wniosków w działaniu Interwencja 13.5 oraz zasady ich składania. Ponadto zaprezentowano nowy system składania wniosków poprzez Platformę Usług Elektronicznych (PUE).
Warsztaty
Uczestnicy mieli możliwość wzięcia udziału w warsztatach prowadzonych przez Karolinę Kolańską, podczas których mówiono szerokie możliwości projektów, sposób identyfikacji problemów i potrzeb rolnictwa oraz omówiono dotychczasowe działania w ramach realizowanych projektów.
Forum zakończyło podsumowanie pana Jana Gembary, wicedyrektora LODR Kalsk, który podkreślił, że tego typu wydarzenia mają kluczowe znaczenie dla rozwoju nowoczesnego rolnictwa w regionie.
Wymiana doświadczeń i kontaktów
Lubuskie Forum Innowacji Rolniczych 2025 pokazało, że innowacje w rolnictwie są nie tylko potrzebne, ale także realne do wdrożenia dzięki współpracy nauki, biznesu i rolników. Duże zainteresowanie działalnością Grup Operacyjnych EPI oraz innowacyjnych upraw potwierdziło, że rolnictwo w Polsce jest otwarte na nowe pomysły i nowoczesne technologie. Dzięki zaangażowaniu organizatorów, ekspertów i uczestników wydarzenie było nie tylko cennym źródłem wiedzy, ale także platformą do wymiany doświadczeń i miejscem nawiązania współpracy. Wydarzenie może przyczynić się do dalszego rozwoju innowacyjnych projektów rolniczych w regionie.
Lubuskie Forum Innowacji Rolniczych odbyło się 27 i 28 marca 2025 roku, w Hotelu Texicana w Kalsku. Wydarzenie zostało zorganizowane przez Sieć na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich Lubuskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Kalsku.