"Smaki Przylasek" - Renata i Dariusz Karwan

Gospodarstwo rodzinne ”Smaki Przylasek” powstało w 2002 roku w Przylaskach, gmina Brzeźnica, powiat żagański, województwo lubuskie. Ma obecnie powierzchnię 48 ha z czego 15ha to grunty własne. 21ha stanowią użytki zielone, grunty orne 17ha, pozostały areał obejmują lasy, zadrzewienia i zakrzewienia oraz 4 oczka wodne.
Gospodarstwo powstało na obszarze, który przez kilkanaście lat nie był użytkowany rolniczo. Przywrócony do produkcji, wykarczowany areał stanowi 4/5 ogólnej powierzchni gospodarstwa. 1/5 celowo została pozostawiona jako ostoja dla naturalnie żyjących tam roślin i zwierząt. Utworzone oczka wodne stanowią magazyny wody dla żyjących dziko zwierząt oraz małe zbiorniki retencyjne zatrzymujące wodę. Magazynowanie wody jest szczególnie ważne z powodu występujących co roku okresów suszy.
Na gruntach ornych uprawiane są obecnie rośliny pastewne, bobowate, które służą do pozyskiwania paszy dla owiec a także są źródłem nektaru i pyłku dla posiadanej pasieki. TUZ to łąki i pastwiska. Większość łąk użytkowanych przez gospodarstwo to cenne użytki przyrodnicze zaklasyfikowane jako półnaturalne łąki świeże. Użytki zielone stanowią źródło siana, które jest podstawową paszą dla owiec w okresie zimowym. Od 2010 roku gospodarstwo prowadzi ekologiczną produkcję roślinną - obecnie certyfikacją są objęte TUZ, uprawy pastewne, przydomowe drzewa i krzewy owocowe oraz krzewy winorośli a także warzywa i zioła. Kształt gospodarstwa ciągle ewoluował i obecnie stanowi zintegrowaną ze środowiskiem naturalnym, zrównoważona produkcję roślinną, połączoną z produkcją zwierzęcą, której jest podporządkowana.
Gospodarstwo posiada pasiekę, która liczy 20 pni. Stado owiec składa się z 88 matek, głównie rasy kameruńskiej oraz mieszańców z rasami mięsnymi ( BMC i droper). Mamy zarejestrowany RHD oraz jesteśmy członkiem Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego, gdzie mamy zarejestrowane swoje produkty.
Źródła dochodów w gospodarstwie są celowo zdywersyfikowane. Składają się na nie :
sprzedaż miodów surowych i miodów z dodatkami oraz octów jabłkowych i zakwasów. syropów ziołowych, kwasu chlebowego na miodzie, kombucha na miodzie,
sprzedaż żywych jagniąt do dalszej hodowli,
warsztaty i szkolenia przeprowadzane w gospodarstwie,
dochody z zagrody edukacyjnej.
Prowadząc gospodarstwo mamy kilka celów:
propagowanie żywności wysokiej jakości o właściwościach pro zdrowotnych,
popularyzowanie hodowli owiec i konsumpcji jagnięciny,
popularyzowanie rolnictwa ekologicznego wśród rolników,
wyhodowanie krzyżówki owcy kameruńskiej z rasami mięsnymi o szybkich przyrostach, dużej odporności i łatwości w hodowli, gubiącej runo,
dążenie do utrzymywania się wyłącznie z dochodów z gospodarstwa,
pokazanie wsi jako miejsca atrakcyjnego do życia i prowadzenia własnego biznesu,
edukacja ekologiczna dzieci, młodzieży i dorosłych.
W 2023 roku nasze gospodarstwo zajęło I miejsce w organizowanym przez Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Kalsku Konkursie na “Najlepsze gospodarstwo ekologiczne województwa lubuskiego”. Na co dzień współpracujemy z LODR w Kalsku . Lubuskim Centrum Produktu Regionlanego, Fundacją Natura Polska. Bierzemy udział w projekcie BASCIL-utworzenie sieci turystyki kulinarnej na terenie województwa lubuskiego. Przygotowujemy się do przyjmowania grup turystów kulinarnych. Planujemy wprowadzić do sprzedaży produkty z jagnięciny.