Wyjazd studyjny - Innowacyjne metody przetwórstwa produktów roślinnych i zwierzęcych. Marketing bezpośredni włoskich producentów lokalnych

Zapraszamy lubuskich rolników i doradców rolniczych, przedsiębiorców i przetwórców żywności, lubuskich winiarzy oraz członków Grup Operacyjnych EPI na
wyjazd studyjny do Włoch
w ramach operacji pn.: Innowacyjne metody przetwórstwa produktów roślinnych i zwierzęcych. Marketing bezpośredni włoskich producentów lokalnych zgodnie z Planem działania KSOW+ na lata 2023-2027 Plan Operacyjny na 2025 r.
Wyjazd studyjny do Włoch (region Abruzji) przyczyni się do zapoznania z przedsięwzięciami w zakresie przetwórstwa rolno-spożywczego oraz innowacyjnymi trendami w sprzedaży produktów regionalnych w aspekcie osiągnięcia jak najlepszego marketingu produktów i marek lokalnych. Wyjazd związany będzie z wizytacjami w różnych gospodarstwach rolnych, kooperatywach i organizacjach rolniczych, będącymi najlepszym przykładem współpracy rolniczej oraz okazją do zdobycia wiedzy i wymiany doświadczeń pomiędzy włoskimi i polskimi rolnikami.
W Programie:
1. wizytacje w gospodarstwach w regionie Abruzji (ekologicznych, winnicach, serowarniach itp.)
2. poznanie szlaków przetwórczych regionu (owocowo-warzywnych, produkcji makaronu, zielarskich, wędliniarskich itp.)
3. pokazy w przetwórniach owocowo-warzywnych i gajach oliwnych (np. pokaz tłoczenia oliwy z oliwek)
4. warsztaty serowarskie i spotkania z przedstawicielami organizacji rolniczych
5. szkolenie winiarskie nt. innowacji w procesie produkcji wina w regionie Abruzji
6. poznanie innowacyjnych metod przetwórstwa i rozwiązań marketingowych włoskich producentów żywności
7. poszerzenie wiedzy w zakresie włoskich systemów jakości żywności
8. nawiązanie polsko-włoskich kontaktów na poczet rozwoju i promocji nowych modeli organizacji sprzedaży i marketingu produktów z gospodarstwa
Termin wyjazdu: 28 września – 03 października 2025 r.
Szczegółowe informacje i Program wyjazdu wkrótce.
Termin nadsyłania zgłoszeń - do 16.09.2025 r.
Informacji udziela i przyjmuje zgłoszenia:
Agata Zajda-Sipa tel. a.zajda-sipa@lodr.pl
68 385 20 91 wew. 456, tel. kom. 516 177 401
Operacja realizowana przez Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Kalsku
Operacja dofinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej Planu Strategicznego Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027
Instytucja Zarządzająca Planem Strategicznym dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.