Wyjazd studyjny - Innowacyjne metody przetwórstwa produktów roślinnych i zwierzęcych. Marketing bezpośredni włoskich producentów lokalnych - Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Kalsku

Targi "Jesień w Gliśnie" 21.09.2025 r. Jesienny Kiermasz Ogrodniczy w Kalsku 28.09.2025 r.

Wyjazd studyjny - Innowacyjne metody przetwórstwa produktów roślinnych i zwierzęcych. Marketing bezpośredni włoskich producentów lokalnych

Wyjazd studyjny - Innowacyjne metody przetwórstwa produktów roślinnych i zwierzęcych.  Marketing bezpośredni włoskich producentów lokalnych

Zapraszamy lubuskich rolników i doradców rolniczych, przedsiębiorców i przetwórców żywności, lubuskich winiarzy oraz członków Grup Operacyjnych EPI na 

wyjazd studyjny do Włoch

w ramach operacji pn.: Innowacyjne metody przetwórstwa produktów roślinnych i zwierzęcych. Marketing bezpośredni włoskich producentów lokalnych zgodnie z Planem działania KSOW+ na lata 2023-2027 Plan Operacyjny na 2025 r. 

 

Wyjazd studyjny do Włoch (region Abruzji) przyczyni się do zapoznania z przedsięwzięciami w zakresie przetwórstwa rolno-spożywczego oraz innowacyjnymi trendami w sprzedaży produktów regionalnych w aspekcie osiągnięcia jak najlepszego marketingu produktów i marek lokalnych. Wyjazd związany będzie z wizytacjami w różnych gospodarstwach rolnych, kooperatywach i organizacjach rolniczych, będącymi najlepszym przykładem współpracy rolniczej oraz okazją do zdobycia wiedzy i wymiany doświadczeń pomiędzy włoskimi i polskimi rolnikami. 

 

W Programie:

1.    wizytacje w gospodarstwach w regionie Abruzji (ekologicznych, winnicach, serowarniach itp.)

2.    poznanie szlaków przetwórczych regionu (owocowo-warzywnych, produkcji makaronu, zielarskich, wędliniarskich itp.)

3.    pokazy w przetwórniach owocowo-warzywnych i gajach oliwnych (np. pokaz tłoczenia oliwy z oliwek)

4.    warsztaty serowarskie i spotkania z przedstawicielami organizacji rolniczych

5.    szkolenie winiarskie nt. innowacji w procesie produkcji wina w regionie Abruzji

6.    poznanie innowacyjnych metod przetwórstwa i rozwiązań marketingowych włoskich producentów żywności

7.    poszerzenie wiedzy w zakresie włoskich systemów jakości żywności 

8.    nawiązanie polsko-włoskich kontaktów na poczet rozwoju i promocji nowych modeli organizacji sprzedaży i marketingu produktów z gospodarstwa

 

Termin wyjazdu: 28 września – 03 października 2025 r. 

Szczegółowe informacje i Program wyjazdu wkrótce. 

Termin nadsyłania zgłoszeń - do 16.09.2025 r. 

 

Informacji udziela i przyjmuje zgłoszenia:

Agata Zajda-Sipa tel. a.zajda-sipa@lodr.pl 

68 385 20 91 wew. 456, tel. kom. 516 177 401

 

Operacja realizowana przez Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Kalsku

Operacja dofinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej Planu Strategicznego Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027

Instytucja Zarządzająca Planem Strategicznym dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Kalendarz wydarzeń i szkoleń
Powiatowe Zespoły Doradztwa Rolniczego
Lubuskie Aktualności Rolnicze
Nowość
Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w KalskuLubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Kalsku