Nowy system jakości żywności - Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Kalsku

Reklama
PZU - Adventure

Nowy system jakości żywności

Nowy system jakości żywności

Nowy system jakości żywności 

11 kwietnia 2025 roku pojawił się nowy krajowy system jakości żywności - System Jakości Wieprzowiny „TAQ” – Tradition And Quality  (Tradycja i Jakość). W tym dniu minister rolnictwa podpisał decyzję w tej sprawie. Autorem założeń systemu jest Stowarzyszenie Polska Tradycja Smaku. Co ważne, za uczestnictwo w tym systemie można otrzymać punkty w trwających właśnie naborze w ramach interwencji I.10.5 ‘Rozwój małych gospodarstw”. Udział w systemie jest oczywiście całkowicie dobrowolny. Główny cel wprowadzenia nowego systemu jakości żywności to poprawa jakości mięsa i wędlin. Założenia systemu obejmują kompleksowe działania rozpoczynające się na etapie chowu trzody chlewnej, a kończące się na przetwórstwie mięsa. Szczególny nacisk kładziony jest na dobrostan zwierząt oraz zrównoważony i etyczny sposób produkcji mięsa. Ponadto, system ma być oparty o rodzime rasy świń w chowie czystorasowym oraz mieszańcach wyłącznie dwóch ras: wielkiej białej polskiej (wbp) i polskiej białej zwisłouchej (pbz). Zasady systemu to także ściśle określony sposób żywienia (bez GMO, oparty o zboża) oraz utrzymanie dobrostanu (utrzymanie wyższych norm w tym zakresie niż przewidziane przepisami). Co do zasady, zwierzęta nie  powinny być leczone antybiotykami. Transport zwierząt i humanitarne zasady uboju są również przedmiotem certyfikacji.

Więcej informacji uzyskają Państwo na stronach: Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi  - kliknij  T U T A J

Iwona Kupińska
Główny specjalista ds. rachunkowości i prognoz ekonomicznych

Kalendarz wydarzeń i szkoleń
Powiatowe Zespoły Doradztwa Rolniczego
Lubuskie Aktualności Rolnicze
Nowość
Reklama
PZU - Adventure
Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w KalskuLubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Kalsku