Nowy system jakości żywności

Nowy system jakości żywności
11 kwietnia 2025 roku pojawił się nowy krajowy system jakości żywności - System Jakości Wieprzowiny „TAQ” – Tradition And Quality (Tradycja i Jakość). W tym dniu minister rolnictwa podpisał decyzję w tej sprawie. Autorem założeń systemu jest Stowarzyszenie Polska Tradycja Smaku. Co ważne, za uczestnictwo w tym systemie można otrzymać punkty w trwających właśnie naborze w ramach interwencji I.10.5 ‘Rozwój małych gospodarstw”. Udział w systemie jest oczywiście całkowicie dobrowolny. Główny cel wprowadzenia nowego systemu jakości żywności to poprawa jakości mięsa i wędlin. Założenia systemu obejmują kompleksowe działania rozpoczynające się na etapie chowu trzody chlewnej, a kończące się na przetwórstwie mięsa. Szczególny nacisk kładziony jest na dobrostan zwierząt oraz zrównoważony i etyczny sposób produkcji mięsa. Ponadto, system ma być oparty o rodzime rasy świń w chowie czystorasowym oraz mieszańcach wyłącznie dwóch ras: wielkiej białej polskiej (wbp) i polskiej białej zwisłouchej (pbz). Zasady systemu to także ściśle określony sposób żywienia (bez GMO, oparty o zboża) oraz utrzymanie dobrostanu (utrzymanie wyższych norm w tym zakresie niż przewidziane przepisami). Co do zasady, zwierzęta nie powinny być leczone antybiotykami. Transport zwierząt i humanitarne zasady uboju są również przedmiotem certyfikacji.
Więcej informacji uzyskają Państwo na stronach: Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi - kliknij T U T A J
Iwona Kupińska
Główny specjalista ds. rachunkowości i prognoz ekonomicznych














