Konkurs “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” - Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Kalsku

Konkurs “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

Konkurs “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

Departament Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego, zaprasza do udziału w XXIV-tej edycji konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.


Ogólnopolski Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” jest przedsięwzięciem, którego celem jest identyfikacja i promocja tradycyjnej, regionalnej żywności oraz upowszechnianie wiedzy na temat żywności wysokiej jakości. Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego we współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Lubuskiego.


Konkurs jest organizowany w dwóch etapach – pierwszy tzw. regionalny odbywa się na terenie województwa lubuskiego, gdzie komisja konkursowa przyznaje regulaminowe nagrody i wyróżnienia oraz nominuje produkty do nagrody „Perła”. Drugi etap to finał krajowy konkursu, który odbędzie się w trakcie trwania targów „Smaki Regionów”, gdzie podczas uroczystej gali wręczone zostaną statuetki „Perły”.

Finał wojewódzki konkursu zostanie zorganizowany w dniu 21 czerwca 2025 r. w Szczańcu podczas Dni Ziemi Szczanieckiej 2025

KONKURS ODBĘDZIE SIĘ W 2 KATEGORIACH:

KATEGORIA: PRODUKT

Celem jest:

  • identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych, regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników,
  • poszukiwanie produktów specyficznych, charakterystycznych dla województwa lubuskiego, które mogą stać się jego wizytówką.
  • upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania walorów specyficznych, regionalnych produktów w ofercie lokalnego rolnictwa, turystyki, (a w szczególności – agroturystyki i restauracji) oraz rzemiosła i przetwórstwa.

KTO MOŻE SIĘ ZGŁOSIĆ: każdy kto udokumentuje we wniosku wytwarzany produkt

Ważne!! 

  • Zgłaszane produkty powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych zwyczajów województwa lubuskiego oraz powinny być od dawna znane w okolicy.

Zgłoszeń należy dokonywać w poszczególnych kategoriach:

Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

Podkategorie:

  1. Produkty i przetwory mięsne
  2. Produkty i przetwory z ryb
  3. Produkty mleczne
  4. Miody

Produkty regionalne pochodzenia roślinnego

Podkategorie:

  1. Przetwory owocowe
  2. Przetwory warzywne
  3. Produkty zbożowe
  4. Wyroby cukiernicze

Napoje regionalne

Podkategorie:

  1. Napoje bezalkoholowe
  2. Napoje alkoholowe
  3. Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).

NAGRODY:

  • po jednej nagrodzie głównej w każdej podkategorii (1 200 zł),
  • 2 wyróżnienia w każdej kategorii (600 zł).

KATEGORIA POTRAWA:

Celem konkursu jest:

  • identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych potrawach, stanowiących dziedzictwo kulinarne regionu, wytwarzanych w firmach gastronomicznych i gospodarstwach agroturystycznych;
  • promowanie i stymulowanie wykorzystania zasobów lokalnej, tradycyjnej żywności przez gastronomię z województwa lubuskiego;
  • identyfikacja regionalnego dziedzictwa kulinarnego, które może służyć do budowy produktu turystycznego i marki Lubuskiej.

WAŻNE: Ocenie poddane będzie menu konkursowe składające się z dwóch dań:

  • zupy lub przystawki
  • dania głównego


Każde danie konkursowe musi być przygotowane z wykorzystaniem produktów związanych z województwem lubuskim, powszechnie znanych i rozpoznawalnych w regionie.

KTO MOŻE SIĘ ZGŁOSIĆ:
dwuosobowe ekipy reprezentujące firmy gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne lub koła gospodyń wiejskich z województwa lubuskiego.

NAGRODY

  • I miejsce- 2 000 zł
  • II miejsce – 1 500 zł
  • III miejsce – 1 000 zł
  • maksymalnie trzy wyróżnienia (600 zł)

oraz nominując wybrane potrawy do nagrody honorowej „Perła 2025”. Nagrody finansowe zostaną wręczone podczas finału regionalnego w 21 czerwca 2025 r. w Szczańcu podczas Dni Ziemi Szczanieckiej 2025, natomiast nagroda honorowa „Perła 2025″ zostanie wręczona podczas Wielkiego Finału Konkursu w Poznaniu .

ZGŁOSZENIA DO KONKURSU:

Karty zgłoszenia produktów i potraw należy przesłać do 11 czerwca 2025 r.

Prawidłowo wypełnione karty zgłoszenia w obu kategoriach należy przesłać do

                   Departamentu Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego,

                   ul. Podgórna 7, 65-057 Zielona Góra.

Osoby do kontaktu:

 

Kalendarz wydarzeń i szkoleń
Powiatowe Zespoły Doradztwa Rolniczego
Lubuskie Aktualności Rolnicze
Nowość
Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w KalskuLubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Kalsku