Strefa Wiedzy - relacja - Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Kalsku

...Znamy już daty imprez targowych w 2024 roku... (otwiera się w nowej karcie)

Strefa Wiedzy - relacja

Strefa Wiedzy - relacja
„Strefa Wiedzy” podczas jesiennych targów.

Piękna wrześniowa niedziela, zieleń parku, stoiska wypełnione wszelkim dobrem – od regionalnych specjałów, rękodzieła, niezliczonych roślin ozdobnych i owocowych, po sprzęty ogrodnicze. Między nimi tłumy. Taki obraz czekał na odwiedzających XX Targi Rolnicze „Jesień w Gliśnie” i XIII Kiermasz Ogrodniczy w Kalsku.

Tym razem, oprócz znanych punktów programu, tych popularnych rolniczych imprez targowych, na gości czekała nowa propozycja edukacyjna „Strefa Wiedzy”. Lubuski Ośrodek doradztwa Rolniczego oraz Zespół SIR wychodząc naprzeciw potrzebom i oczekiwaniom rolników przygotował szereg ciekawych prelekcji.

Wykład „Innowacyjne rozwiązania w uprawie i pielęgnacji lawendy” przeprowadziła Pani Iwona Piechota, właścicielka „Silnej Lawendy” - największej plantacji w województwie lubuskim. Podczas wystąpienia omówiła warunki glebowe i klimatyczne, dobór odpowiednich odmian roślin w zależności od przeznaczenia, system uprawy i nawadniania, nawożenia i ochrony. Wszystkie te elementy składają się na zintegrowany system uprawy opracowany i stosowany w Silnej. Głównym założeniem plantatorki jest stosowanie rozwiązań, które całkowicie zminimalizują nakład pracy ludzkiej a zoptymalizują efekty.

Pani Iwona z pasji do lawendy zbudowała szeroką ofertę produktów i usług. Na odwiedzających „Silną lawendę” czekają m.in.: spacery po lawendowym polu, sesje zdjęciowe, warsztaty rękodzielnicze, możliwość obejrzenia zbioru lawendy i wzięcia udziału w pokazach destylacji naturalnego olejku eterycznego. Okazjonalnie organizowane są pokazy florystyczne, plenery artystyczne i inne wydarzenia tematyczne związane z rękodzielnictwem.

„Produkcja serów – biznes na wsi” – to temat wystąpienia właścicieli serowarni „Sery ze Świerkowej Doliny” państwa Agnieszki i Dobromira Mazurek. Gospodarstwo „Rogate Ranczo” specjalizuje się w serach krowich, kozich oraz mięsie wołowym. Pani Agnieszka opowiedziała o początkach przygody, która przerodziła się w dochodowy biznes i rozsławiła sery z Sierczynka na całą Polskę. Zaczęła się uczyć od najlepszych. Warsztaty, kursy, praca własna, czyli metoda prób i błędów zaowocowały pysznym rezultatem. Państwo Mazurek nie boją się wyzwań dlatego korzystają z różnych projektów, dzięki którym rozwijają swoją rolniczą działalność. Pani Agnieszka jest Liderem Grupy Operacyjnej „SMAKujemy Lubuskie” realizującej projekt w ramach działania ,,Współpraca’’ finansowanego z PROW 2014-2020, której celem jest przygotowanie innowacyjnych modeli sprzedaży wyrobów rzemieślniczych i zagrodowych opierając się na lokalnych lubuskich producentach rolnych.

W bogatej ofercie Rogatego Rancza znajdują się sery podpuszczkowe z mleka krowiego z przyprawami do wyboru (orzech włoski, czarnuszka, zioła Toskanii, czosnek niedźwiedzi, kozieradka, czubryca czerwona, żurawina, chili, suszony pomidor, papryka kolorowa), ser gouda marchewkowy, ser typu feta, gouda „Kozia Łąka”, ser „Zielonek” (nagrodzony podczas II Wielkiego Serwowania we Wrocławiu w 2020 r.), twarożki, ser „Boromir” (wysoko dogrzewany typu górskiego). oraz mleko surowe, masło i śmietanę.

„Miody, Chwasty, Pasty – żywność prozdrowotna oraz nowatorskie inicjatywy wsi” to autorski projekt Państwa Magdaleny i Sylwestra Świderskich. Prowadzone przez nich „Gospodarstwo Malinówka” opiera swoją działalność na harmonii z przyrodą. Pasieka prowadzona jest w taki sposób, aby jak najmniej przeszkadzać pszczołom. „Piekarenka, w której czarują się prawdziwe chleby żytnie na zakwasie, bez jakichkolwiek dodatków – składają się tylko z dobrych myśli, mąki żytniej, wody i soli. Pan Sylwester wraz z rodziną stara się sezonowo przetwarzać to, co daje im natura – produkują różne przetwory, od syropów ziołowych, przez konfitury, octy, zakwasy na żury i barszcze oraz musztardy”.

Pani Magdalena to skarbnica wiedzy z zakresu kiszenia wszelkich darów przyrody, tworzenia najrozmaitszych past i smarowideł do chleba sporządzanych z roślin powszechnie uważanych za chwasty. I tak na licznie odwiedzających „Malinówkę” czekają chwasto-pesta z podagrycznika, pokrzywy lub „z tego co akurat trafi w ręce” gospodyni, masła smakowe w tym przepyszne grzybowe, lemoniady ze świeżych kwiatów czarnego bzu, lipy czy mięty.

Państwo Świderscy w swoim gospodarstwie oferują szereg warsztatów i atrakcji tj.: pasieka naturalna,– warsztaty pszczelarskie dla dzieci i dorosłych, hotel dla owadów zapylających, warsztaty kulinarne i zielarskie, warsztaty rękodzieła i budownictwa naturalnego, degustacje produktów regionalnych, ogród permakulturowy, ruiny młyna i leśne kino. W tym roku przystąpili do sieci Zagród Edukacyjnych.

Temat „Bezpieczne grzybobranie” przygotował Pan Krzysztof Roślik, starszy specjalista LODR w Kalsku, prywatnie myśliwy i znawca lasu. Dla licznego grona przybyłych na spotkanie p. Krzysztof przygotował merytoryczną prezentację oraz… pasjonującą wystawę runa leśnego i poroży. W okresie leśnych żniw umiejętność rozróżniania grzybów, jadalnych od łudząco do nich podobnych grzybów trujących, jest na wagę życia. Bezwzględnie należy również przestrzegać zasady zbierania tylko znanych sobie grzybów.

Innym tematem, który zainteresował słuchaczy były szkody łowieckie oraz zagrożenia ze strony dzikich zwierząt. Pan Krzysztof, jako ekspert w tej dziedzinie, udzielał wyczerpujących porad i informacji, jak postępować w sytuacji wystąpienia wyżej wymienionych.

„Zbawienny wpływ octów na zdrowie człowieka” to zagadnienie dla którego warto było uczestniczyć w wykładzie przygotowanym przez Państwa Joannę i Tomasza Kardynia z Gospodarstwa rolno-szkółkarskiego BIO-LAS.

Ocet Jabłkowy, malinowy, powidła bez cukru to sztandarowe produkty istniejącego od 1997 roku rodzinnego gospodarstwa, w którym oprócz produkcji szkółkarskiej roślin ozdobnych liściastych oraz iglastych, uprawiane są zboża stanowiące karmę dla liczącego ok 400 sztuk stadka kur niosek. W sadzie jabłoniowym rosną stare dobre odmiany tj. Kosztela, Szara i Złota Reneta, Kosa pomarańczowa, Antonowka oraz nowe odmiany typu Cortland, Freedom, Paulared, Gloster. Do tego ok. 200 drzew rajskich jabłoni odmiany Ola. To właśnie z tych jabłek wytwarzany jest naturalny ocet jabłkowy oraz ocet jabłkowy z dodatkami : winogron, śliwek, rokitnika, pigwowca. W sadzie śliwkowym rośnie 200 drzew węgierki zwykłej. Z ich owoców produkowane są powidła śliwkowe bez dodatku cukru.

W roku 2014 gospodarstwo Państwa Kardynia zajęło 3 miejsce w kategorii Gospodarstw Ekologicznych Produkcyjnych w Lubuskim a w roku 2015 miejsce 1 w tej samej kategorii. Natomiast sztandarowy produkt żywy ocet jabłkowy "Złote jabłuszko" zdobył w roku 2017 miejsce 1 w konkursie Smaki Regionu.

W „Strefie Wiedzy” nie mogło zabraknąć prelekcji „Pszczoły przyszłością rolnictwa”. Przygotował ją Pan Marcin Kamiński – Wiceprezes Zarządu Lubuskiego Związku Pszczelarzy. Wykład był bogaty w informacje dotyczące samych miodów, ich właściwości. Pojawiły się także podstawowe informacje, które mogły zainteresować osoby myślące o założeniu własnej pasieki.

Dziękujemy za miłe spotkania i owocne rozmowy.

Zespół SIR w LODR Kalsk.

Operacja opracowana przez Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Kalsku
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej
„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Instytucja zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Kalendarz wydarzeń i szkoleń
Powiatowe Zespoły Doradztwa Rolniczego
Lubuskie Aktualności Rolnicze
Nowość
Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w KalskuLubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Kalsku