pt.: „Innowacyjne metody w chowie bydła mięsnego zmierzające do produkcji
wysokiej jakości markowego mięsa”
W siedziba Lubuskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Kalsku odbyła się konferencja, w której uczestniczyło ponad 180 osób.
I dzień obejmował część teoretyczną i składał się z tematów dotyczących:
- Sytuacji na rynku bydła mięsnego w Polsce i na świecie
- Dlaczego argentyńska wołowina jest najbardziej znana na świecie?
- Strategii rozwoju sektora wołowiny „Polska wołowina 2022”
- Innowacji w chowie i hodowli bydła mięsnego w warunkach polskich
- Praktycznych i ekonomicznych aspektów żywienia bydła opasowego
- Zastosowania nowoczesnych metod profilaktyki w stadzie bydła mięsnego
- Innowacji w rozrodzie bydła z uwzględnieniem markerów genetycznych
- Nowoczesnych metod żywienie bydła w optymalizacji produkcji
II dzień obejmował część praktyczną, połączona z wyjazdem do dwóch gospodarstw rolnych usytuowanych w:
- Nowinach Wielkich – wizyta w Gospodarstwie Rolnym Zbigniewa Kołoszyca zajmującego się hodowlą bydła mięsnego rasy Limousine & Blonde d’aquitaine
- Słońsku – wizyta w Gospodarstwie Rolnym Dariusza Matkowskiego zajmującego się chowem i opasem oraz hodowlą bydła rasy Limousine
Wszystkim uczestnikom dziękujemy za przybycie i zapraszamy za rok.