- Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Kalsk 91, 66-100 Sulechów,
- Oddział w Lubniewicach, Glisno 123, 69-210 Lubniewice

(+48) 68 385 20 91
sekretariat@lodr.pl

Rafał Szklarz
Kategoria:

pt.: „Innowacyjne metody w chowie bydła mięsnego zmierzające do produkcji
wysokiej jakości markowego mięsa”

W siedziba Lubuskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Kalsku odbyła się konferencja, w której uczestniczyło ponad 180 osób.

I dzień obejmował część teoretyczną i składał się z tematów dotyczących:

  • Sytuacji na rynku bydła mięsnego w Polsce i na świecie
  • Dlaczego argentyńska wołowina jest najbardziej znana na świecie?
  • Strategii rozwoju sektora wołowiny „Polska wołowina 2022”
  • Innowacji w chowie i hodowli bydła mięsnego w warunkach polskich
  • Praktycznych i ekonomicznych aspektów żywienia bydła opasowego
  • Zastosowania nowoczesnych metod profilaktyki w stadzie bydła mięsnego
  • Innowacji w rozrodzie bydła z uwzględnieniem markerów genetycznych
  • Nowoczesnych metod żywienie bydła w optymalizacji produkcji

II dzień obejmował część praktyczną, połączona z wyjazdem do dwóch gospodarstw rolnych usytuowanych w:

  • Nowinach Wielkich – wizyta w Gospodarstwie Rolnym Zbigniewa Kołoszyca zajmującego się hodowlą bydła mięsnego rasy Limousine & Blonde d’aquitaine
  • Słońsku – wizyta w Gospodarstwie Rolnym Dariusza Matkowskiego zajmującego się chowem i opasem oraz hodowlą bydła rasy Limousine
  • img_5451
  • img_5461
  • img_5476
  • img_5480
  • img_5488
  • img_5489
  • img_5490
  • img_5509
  • img_5519
  • img_5522
  • img_5533
  • img_5543
  • img_5561
  • img_5571
  • img_5576
  • img_5587
  • img_5611
  • img_5613
  • img_5617
  • img_5627
  • img_5630
  • img_5641
  • img_5645
  • img_5649
  • img_5658
  • img_5665
  • img_5667
  • img_5670
  • img_5676
  • img_5689
  • img_5692
  • img_5702
  • img_5705
  • img_5707

Wszystkim uczestnikom dziękujemy za przybycie i zapraszamy za rok.