Goździk korzenny

 

Chińczycy już na 200 lat p.n.e. używali goździków w medycynie ludowej. Były traktowane jako środek leczniczy na wszelkie choroby wewnętrzne, usprawniające pamięć i stosowane jako afrodyzjak.  


Artykuł opublikowano w Lubuskich Aktualnościach Rolniczych nr 6/2006


Przyprawy orientalne

Goździk korzenny

Kolejną powszechnie znaną przyprawą są goździki swoim wyglądem przypominające małe metalowe gwoździe. Goździki to suszone na słońcu pąki kwiatów drzewa goździkowca korzennego, które zrywa się ręcznie zanim zakwitną. Barwa przyprawy - czerwonobrązowa świadczy o intensywnym aromacie, natomiast ciemna jest oznaką utlenienia, co nadaje im smak pikantny. Największe plantacje goździkowca są obecnie  w Indonezji, na Antylach, Madagaskarze i Mozambiku.

Chińczycy już na 200 lat p.n.e. używali goździków w medycynie ludowej. Były traktowane jako środek leczniczy na wszelkie choroby wewnętrzne, usprawniające pamięć i stosowane jako afrodyzjak. Ceniono je bardzo ze względu na właściwości odkażające i przeciwbólowe, które zawdzięczają eugenolowi.  W średniowieczu goździki bardziej uważano za lekarstwo niż przyprawę i z tego powodu były bardzo drogie.

Tradycyjna medycyna ludowa poleca żucie goździków w przypadku bólu zębów do czasu wizyty u dentysty. Żucie goździków odświeża też oddech. Goździki wydzielają przyjemny zapach, smak mają gorzkawy i palący, wywołujący drętwienie ust. Przyprawa ta powinna być stosowana z umiarem, aby nadać delikatny i wyrafinowany smak bulionom, sosom oraz potrawom mięsnym. Jeden goździk wbity w cebulę i dodany do gotowania bulionu nada mu subtelny smak. To samo dotyczy sztuki mięsa przeznaczonej do pieczenia naszpikowanej czosnkiem i kilkoma goździkami. Dodaje się je też do soków pomarańczowych, kompotów z suszonych owoców i grzanego wina. Goździki wchodzą w skład pilnie strzeżonej receptury coca-coli.

Najwięcej używają ich Indonezyjczycy, produkując jedyne w swoim rodzaju papierosy, w skład których wchodzi 40% mielonych goździków i 60% czarnej tabaki. Nasze babcie używały goździków jako środka przeciwko molom, wkładając je do kieszeni futer i wełnianych płaszczy.

 

Barbara Brejwo
LODR Kalsk
  

Please publish modules in offcanvas position.