Nie sadźmy w ogrodach trujących roślin

Nie sadźmy w ogrodach trujących roślin 

Wśród substancji trujących znajdują się alkaloidy. Związki te występują m.in. w cisach i złotokapach. Zarówno jedne jak i drugi są popularnymi roślinami ozdobnymi.  


Artykuł opublikowano w Lubuskich Aktualnościach Rolniczych nr 11/2004


Nie sadźmy w ogrodach przydomowych trujących roślin

Rośliny zawsze kojarzą nam się z dobrym klimatem, przyjemnym nastrojem i przeważnie dają powody do zachwytu. Koniecznie jednak należy zapoznać się z sadzonymi gatunkami i zachować ostrożność w kontaktach z roślinami niebezpiecznymi. A takich u nas jest niemało. Są one niebezpieczne zwłaszcza dla dzieci, które nieświadomie stają się ofiarami zatruć. Wszystkie matki dobrze wiedzą, że dziecko na spacerze w parku czy w ogrodzie może zjeść praktycznie każdą napotkaną roślinę lub jakiś jej element. Dlatego w ogrodach przydomowych lub w otoczeniu placów zabaw, przedszkoli i szkół unikajmy sadzenia roślin, które wykazują takie właściwości.
Wśród substancji trujących znajdują się alkaloidy. Związki te występują m.in. w cisach i złotokapach. Zarówno jedne jak i drugi są popularnymi roślinami ozdobnymi.
Z cisów tworzymy piękne zimozielone żywopłoty. Pojedyncze krzewy też okazale prezentują się w ogrodach. Tym niemniej ich igły są trujące, zwłaszcza w zimie. Natomiast roślina jest nieszkodliwa dla przeżuwaczy, na przykład saren i jeleni, które zjadają i niszczą młode rośliny. Złotokap kwitnący na przełomie maja i czerwca wytwarza ozdobne owoce – strąki, często utrzymujące się do następnej wiosny. We wszystkich częściach rośliny występują alkaloidy (głównie cytyzyna). Najwięcej jest jej w nasionach, mniej w liściach i kwiatach. Objawy zatrucia mogą wystąpić już po zjedzeniu dwóch nasion.
Podobne substancje czynne zawierają inne gatunki z rodzaju motylkowych, na przykład żarnowiec miotlasty (Cytisus scoparius), z wieloma nowymi odmianami, kwitnącymi na żółto, różowo i purpurowo.
Inne substancje trujące, które występują w roślinach to glikozydy. Glikozydy cyjanogenne rozkładając się wydzielają cyjanowodór (kwas pruski). Związki te występują powszechnie w roślinach z rodzaju Prunus: w nasionach moreli, brzoskwini, czereśni, wiśni i śliwy. Obecne są także w niedojrzałych, zielonych owocach bzu czarnego (Sambucus nigra). Natomiast suszone kwiaty oraz czarne owoce bzu czarnego są cennym surowcem farmaceutycznym.
Bluszcz pospolity (Hedera helix), pnącze o błyszczących, ciemnozielonych liściach zawiera saponiny, silne trucizny komórkowe powodujące he molizę czerwonych ciałek krwi. Cała roślina jest trująca, ale najbardziej owoce i nasiona. Zjedzenie kilku owoców może spowodować silne zatrucie.

Wczesną wiosną zakwita wawrzynek wilczełyko (Daphne mezereum), którego lśniące, czerwone jagody mogą być śmiertelną przynętą (10 owoców może już spowodować śmierć).
Niebezpieczne mogą okazać się niektóre odmiany jałowca sabińskiego (Juniperus sabina). Ten popularny niski, szeroko rozrastający się krzew zawiera trujący składnik – sabinol.
Nie można też pominąć ligustra pospolitego (Ligustrum vulgare), który jest powszechnie stosowany do formowanych żywopłotów. Jego czarne, błyszczące owoce, przypominające jagody są również silnie trujące.

Elżbieta Wiśniewska

ODR Kalsk

 

Please publish modules in offcanvas position.