Ocet jabłkowy - Octet cydrowy

Octet cydrowy  Jesień to doskonała pora, aby samemu przygotować domowym sposobem ocet jabłkowy, czasami nazywany octem cydrowym. 

 Artykuł opublikowano w Lubuskich Aktualnościach Rolniczych nr 9/2004


Do przerobu nadają się zdrowe spady jesiennych i zimowych jabłek (najlepiej starych genetycznie odmian) pochodzących z upraw ekologicznych, bo przecież ocet ma służyć, jako lekarstwo.
Ocet jabłkowy można wykonać różnymi sposobami. Ważne jest, aby fermentacja była tlenowa i odbywała się w ciepłym i ciemnym pomieszczeniu, bo promienie ultrafioletowe szkodzą prawidłowemu przebiegowi fermentacji. Naczynie powinno być zabezpieczone przed owadami i innymi mechanicznymi zanieczyszczeniami. Otrzymany ocet można również wykorzystać w kuchni, jako dodatek do surówek i zakwaszania innych potraw.

Ocet jabłkowy I
Ilość jabłek jest uzależniona od wielkości naczynia kamionkowego lub słoja. Jabłka umyć, pokroić na połówki i zetrzeć na tarce jarzynowej lub przepuścić przez sokowirówkę razem z gniazdami nasiennymi. Na każdy kilogram miazgi dodać  5 szklanek wody,10 dag cukru, 1 dag drożdży i kawałek razowego chleba. Miazgę umieścić w naczyniu, które należy obwiązać gazą i ustawić  w ciepłym miejscu. W ciągu dnia  3-4 razy zamieszać zawartość naczynia drewnianą łyżką. Fermentację prowadzić przez 10 dni. Po tym czasie przefiltrować przez gazę zawartość naczynia i na każdy litr soku dodać 10 dag cukru lub 1 łyżkę miodu i ponownie odstawić na okres ok.  1,5 miesiąca. Po skończonej fermentacji ponownie przecedzić i rozlać bo butelek, które należy szczelnie zamknąć korkiem (można zalać woskiem). Przechowywać w chłodnym
i ciemnym miejscu.

Ocet jabłkowy II (uproszczony)
Obierzyny i całe zdrowe jabłka umyć i pokroić na drobne cząstki razem z gniazdami nasiennymi, umieścić w szklanym naczyniu. Otrzymaną masę zalać przegotowaną ostudzoną i osłodzoną wodą w proporcji 2 łyżki cukru na 1 szkl. wody. Zawiązać naczynie gazą i pozostawić w ciepłym i ciemnym miejscu. Zawartość naczynia mieszać kilka razy dziennie drewnianą łyżką. Po zakończonej fermentacji, czyli po ok. 3-4 tygodniach, ocet będzie gotowy.

Ocet jabłkowy III
Umyte jabłka i obrzynki zalać ciepłą przegotowaną wodą w proporcji 0,5 l na 0,4 kg owoców. Na każdy litr wody dodać 100 g miodu lub cukru, (można też dodać 10 dag drożdży i skórkę prawdziwego razowego chleba). Naczynia nie zamykać, przykryć tylko gazą i trzymać w temp. 20-30oC. Zawartość naczynia mieszać 2-3 dziennie, drewnianą łyżką, przez 10 dni. Następnie fermentującą miazgę przelać do woreczka z gazy, przefiltrować, np. przez lniane płótno, odmierzyć sok i ponownie umieścić w naczyniu. Na każdy 1 litr soku dodać 100 ml miodu i wymieszać dokładnie drewnianą łyżką, przykryć gazą i pozostawić w ciepłym miejscu. Ocet jest gotowy, gdy płyn zjaśnieje. Proces fermentacji w zależności od ilości wody, gatunku jabłek i rodzaju cukru trwa średnio 40-60 dni. Smak i zapach domowego octu można uszlachetnić robiąc z niego ocet aromatyzowany, który jest doskonały do sałatek, majonezów  i sosów.

Coraz bardziej popularne stają się octy ziołowe. Działanie lecznicze octu można wzbogacić poprzez dodanie do butelki świeżych gałązek ziół np. cząbru, majeranku, tymianku itp. Przygotowane w ten sposób nalewki octowe w ozdobnych butelkach  z różnymi ziołami mogą stanowić dodatkowo ładny element dekoracyjny w naszej kuchni.
W produkcji ekologicznego octu jabłkowego wyspecjalizowała się pani Anna Bednarska zamieszkała  w Gumniskach 32 (tel. 0-95 741 99 17), która prowadzi mały sklepik w Międzyrzeczu, gdzie można zakupić różne ziołowe specyfiki.

Ocet ziołowy
10 dag różnych liści (estragon, seler, czarna porzeczka, koper, liść laurowy), zalać 1 litrem octu jabłkowego. Po 2 tygodniach odcedzić i rozlać do wyparzonych butelek. Stosować do sałatek i przyprawiania mięs.

Ocet czosnkowo-bazyliowy
Garść liści bazylii, 7-8 obranych ząbków czosnku, zalać 1 litrem octu jabłkowego. Stosować do skrapiania mięs i do sałatek.


Barbara Brejwo
ODR Kalsk

Kalendarz Wydarzeń Prewencyjnych

Dane adresowe

Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

Kalsk 91
66-100 Sulechów

Godziny otwarcia Ośrodka

pn - pt: 7:00 - 15:00

Dane kontaktowe

tel. 68 385-20-91 do 96
fax/tel 68 385-28-68

e-mail: sekretariat@lodr.pl